ZIJN heeft ervoor gekozen op dit moment zelf betalende en ongecontracteerde zorg te leveren. Dit houdt in dat de praktijk geen contracten is aangegaan met gemeenten (financierder jeugd ggz) of zorgverzekeraars (financierder ggz volwassenen). De kosten van uw behandeling worden dus niet ‘automatisch’ vergoed, in alle gevallen krijgt u een rekening, voor hulp boven de 18 jaar kan deze (deels) vergoed worden.
Dit betekent voor kinderen en jeugdigen tot 18 jaar:
- Het tarief is 105 euro. Dit is het tarief per 45 minuten directe contacttijd. Het start gesprek, de intake, duurt meestal langer maar hiervoor wordt hetzelfde tarief gehanteerd. Met de client wordt bij aanvang van de behandeling besproken hoe lang een behandelsessie duurt. Veelal wordt gekozen voor 60 tot 90 minuten.
- De kosten kunnen niet worden vergoed
- Er is geen afhankelijkheid van derden, persoonlijke gegevens blijven alleen bij ZIJN
- Een verwijzing is niet nodig. De specialisten van ZIJN vinden het wel belangrijk dat er afstemming is met de huisarts. Het informeren van de huisarts over de behandellijn gebeurt in afstemming met de client.
- In enkele individuele gevallen betalen gemeenten wel de zorg, dit is enkel als gemeenten ons zelf benaderen met een verzoek om hulp of als de ouder dit zelf heeft afgesproken/geregeld met de gemeente
Voor de leeftijd van 18 jaar en ouder zijn er 2 mogelijkheden:
Zelf betalende zorg:
De zorg wordt geheel zelf betaald, er is geen verwijzing nodig en persoonlijke gegevens blijven alleen bij ZIJN. De specialisten van ZIJN vinden het wel belangrijk dat er afstemming is met de huisarts. Het al dan niet informeren van de huisarts over de behandellijn gebeurt in afstemming met de client. Het tarief is 105 euro. Dit is het tarief per 45 minuten directe contacttijd. Het start gesprek, de intake, duurt meestal langer maar hiervoor wordt hetzelfde tarief gehanteerd. Met de client wordt bij aanvang van de behandeling besproken hoe lang een behandelsessie duurt. Veelal wordt gekozen voor 60 tot 90 minuten.
De behandelkosten declareren bij uw zorgverzekering:
Wanneer er sprake is van een zogenaamde DSM classificatie (een indeling volgens het handboek van de psychiatrie), kan de zorg (deels) vergoed worden door uw zorgverzekering. De kosten van een behandeling worden elk jaar vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit, dit wisselt per klacht en duur van de behandeling en wordt gemeten aan de hand van de zogenaamde Diagnose Behandel Combinatie (DBC). Wij kunnen de kosten daarom pas berekenen na afloop van de totale behandeling. Dan pas krijgt u ook de eindnota (100% van het NzA tarief) en kunt u de factuur indienen bij uw zorgverzekeraar. Deze vergoed de kosten of een deel van de kosten, dit is minimaal 75-80%, maar kan ook meer zijn (tot 100%). U krijgt het meeste terug als u een restitutie polis hebt (tip, dit kost meestal maar een paar euro per maand meer) of een aanvullend pakket. ZIJN voldoet aan de gestelde eisen. Informeer bij de zorgverzekeraar naar de voorwaarden, wijze van declaratie en vergoeding. ZIJN brengt wel maandelijks een voorschot in rekening bij de client, die verrekenen we achteraf met het totaalbedrag. Het is ook belangrijk voor u om te weten dat wanneer u de zorg wilt declareren bij uw zorgverzekering, we een verwijzing van de huisarts nodig hebben. Ook worden uw persoonlijke gegevens gedeeld met derden zoals de zorgverzekeraar (dit doen we uiteraard in afstemming met u).
Alles nog eens op een rij, wanneer u de behandelkosten boven de 18 jaar vergoed wilt krijgen betekent dit:
- zorg dat u een verwijzing krijgt van uw huisarts
- informeer bij uw zorgverzekering hoe de vergoeding zal zijn
- zorg bij voorkeur voor een restitutiepolis en een aanvullende verzekering
- wij sturen u maandelijks voorschot-facturen die u zelf moet betalen (voorschieten)
- wij sturen na afloop een factuur over de totale behandeling (gemeten aan de hand van de DBC) die u kunt opsturen naar uw zorgverzekering
- wij sturen naar u een factuur waarin uw betaalde voorschot is verrekend met het DBC tarief en verzoeken u dit aan ons te betalen
Als u meer wilt lezen over de DBC systematiek, klik dan hier.